O projektu

O kampanji

Uresničujmo, z energijo varčujmo!

 


Vsak posameznik lahko prihrani pri izdatkih za energijo tako doma kot na delovnem mestu. Količino prihranka lahko izračunate s pomočjo aplikacije in nasvetov. Z nižjo porabo energije prihranimo pri denarju - stroških za električno energijo, in posledično varujemo okolje, saj s tem zmanjšamo emisije CO2. Tako pomembno prispevamo k trajnosti okolja za nas in za naše zanamce.

Ker so otroci naši največji ambasadorji in naše največje ogledalo, smo v projekt varčevanja z okoljem in energijo povabili ravno njih. Otroci s svojim ravnanjem, znanjem in vedenjem pogosto spreminjajo navade v svojih domačih gospodinjstvih ter vrednote prenašajo tudi na druge generacije in člane svoje družine. Otroci so naša prihodnost, ki s svojim odnosom do okolja vplivajo tudi na prihodnost vseh nas – naše okolje.

ZAKLJUČEK NAGRADNEGA NATEČAJA 

»URESNIČUJMO, Z ENERGIJO VARČUJMO!«

V LETU 2016/2017


Maribor, 19. 12. 2016 – V Avditoriju Gradu Jablje v Loki pri Mengšu je danes potekal zaključni dogodek natečaja za osnovne šole »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«. Natečaj je že četrto leto zapored organizirala družba SODO d. o. o., z namenom osveščanja in spodbujanja mladih pri razmišljanju o varčevanju z energijo.

Direktor družbe SODO mag. Matjaž Vodušek je ob tej priložnosti povedal: »Prav vi, otroci, ste najbolj zaslužni za spreminjane ustaljenih in potratnih navad pri porabi električne energije. S svojim odnosom do okolja vplivate na prihodnost vseh nas. Vaši videospoti jasno pokažejo, da vam ni vseeno kako ravnamo z naravo in okoljem.«

Letos se je na natečaj odzvalo 14 osnovnih šol iz vse Slovenije
Družba SODO je k sodelovanju v projektu povabila 24 osnovnih šol. Odzvalo se je 129 učencev iz 14 osnovnih šol, ki so skupaj z mentorji ter koordinatorkami izdelali 18 videspotov. V njih so na duhovit, poučen in ustvarjalen način prikazali rešitve, s katerimi lahko z zgolj malimi koraki bistveno zmanjšamo porabo električne energije na šoli, doma in v lokalni skupnosti. Na tokratnem natečaju so učenci in učenke z izdelavo videospotov »Naj bo varčnost hit!« prikazali, kako sami prispevajo k smotrnejši in preudarnejši rabi električne energije ter, da je varčnost lahko tudi zabavna.

Komisija je pri ocenjevanju prejetih filmov upoštevala dve merili, in sicer jasnost in sporočilnost vsebine videospota ter ustvarjalnost pri njegovem besedilu, glasbeni in vizualni izvedbi.


Tretje mesto je pripadlo učencem OŠ Toma Brejca Kamnik z videospotom »Mamo to«, drugo mesto so zasedli učenci OŠ Belokrajnskega odreda Semič »Energija«. Prvo mesto je tokrat pripadlo kar dvema osnovnima šolama in sicer učencem OŠ Puconci z videospotom »Energijski hit« in učencem OŠ Poljčane z videospotom »Naj bo varčnost HIT!«.


Vsem sodelujočim osnovnim šolam je družba SODO donirala varčni namizni računalnik z zaslonom, učenci prvih treh zmagovalnih osnovnih šol pa tudi dodatne zanimive nagrade. Za osvojeno tretje mesto bo OŠ Toma Brejca Kamnik obiskala Muzej elektroprenosa Fala Laško drugo mesto je OŠ Belokranjskega odreda Semič prineslo obisk Hiše eksperimentov v Ljubljani, zmagovalci OŠ Puconci in OŠ Poljčane pa bodo skupaj z Neisho združeno pesem in spot posneli v pravem profesionalnem studiu. Neisho je ustvarjalnost osnovnošolcev navdušila: »Res vam je uspelo napisati, uglasbiti in zaigrati pravi hit. Čestitke! Končna odločitev o tem, kdo je najboljši, je bila res težka.«

Timea in Aneja, učenki OŠ Poljčane sta ob tem povedali, da so se projekta lotili pri filmsko-novinarskemu krožku, pri pripravi videa pa so jim bili v pomoč številni učitelji in drugi delavci šole. Podobno so z nami delili učenci OŠ Puconci, ki so se še posebno zahvalili svojemu hišniku. Učence OŠ Belokranjskega odreda Semič, ki so z enim svojih spotov zasedli drugo mesto, je pohvalila tudi njihova mentorica ga. Sonja Malnarič in pri tem povedala »Fino je, da je pri projektu nekaj, kar otroke motivira. Tako zraven naredimo ogromno stvari. To, da dobijo vse sodelujoče šole nagrado, se mi zdi fenomenalno. To je super meni kot mentorici, navdušeni pa so tudi učenci.«
 

Vse kratke filme, ki so prispeli na natečaj »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« si lahko ogledate na:

Facebook "Uresničujmo, z energijo varčujmo!"

Banner "Uresničujmo, z energijo varčujmo!"  (swf, 55 kb) (za odpiranje uporabiti Adobe Flash Player)

Projekt izvaja:

  • sponsors
© 2011 - 2016 SODO sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo, d. o. o.