NASVETI

Z učinkovito in premišljeno rabo lahko bistveno vplivamo na porabo električne energije. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi lahko zmanjšate porabo in s tem tudi vaš mesečni račun za elektriko.

Klima

  • Razmislimo, če klimatsko napravo v resnici potrebujemo: Delež klimatske naprave pri porabi električne energije znaša do 40 % celotnih stroškov za energijo.
  • Ko kupujemo novo klimatsko napravo glejmo na energetsko učinkovitost klime: Tu ni dovolj, da gledamo le razrede A, B, C itd., temveč bolj natančno. Klimatska naprava, ki je uvrščena v energetski razred A, se lahko od modela do modela pri porabi razlikuje tudi za več kot 60 odstotkov. Zato moramo biti pozorni na izkoristke pri hlajenju (EER) in pri gretju (COP). Klimatska naprava pridobi razred hlajenja A pri izkoristku (EER), ki je višji od 3,2 in razred gretja A pri izkoristku (COP), ki je višji od 3,6. Primer 1: Imamo klimatsko napravo z močjo hlajenja 2,8 kW in EER faktorjem 3,2. Iz tega sledi, da klimatska naprava za svoje delovanje porabi 0,896 kW (2,8 kW X 3,2 = 0,896 kW) električne energije. Primer 2: Imamo klimatsko napravo z močjo gretja 2,8 kW in COP faktorjem 3,2. Iz tega sledi, da klimatska naprava za svoje delovanje porabi 0,896 kW električne energije.
  • Pri uporabi klimatske naprave bodimo pozorni na izbiro temperature in količine zraka prezračevalnih in klimatskih naprav.
  • Klimatske naprave redno vzdržujmo!
  • Preprečimo vdor toplote v stavbo: to lahko storimo tako, da okna zaščitimo pred soncem in izklapljamo razsvetljavo, ki je ne potrebujemo.
  • Prezračevalne in klimatske naprave priklapljamo lepo po potrebi, če je mogoče uporabimo drug način hlajenja: prezračujmo ponoči in zjutraj, čez dan zaprimo okna in uporabimo senčila ter rolete. Tako preprečimo prekomerno segrevanje prostorov.

Projekt izvaja:

  • sponsors
© 2011 - 2021 SODO sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo, d. o. o.8